AFGEMAT? Je rustmomenten pakken is minstens zo belangrijk als hard trainen

AFGEMAT? Je rustmomenten pakken is minstens zo belangrijk als hard trainen

08-09-2019

Volgens Personal trainer Mathijs van den Hoek zijn er twee dingen nodig om alles uit je afgemat-sessie te kunnen halen: hard trainen, goed rusten. Door te trainen beschadig je je spiervezels. Met een rustdag herstellen ze weer, zodat ze sterker worden.

 

Rust jij op de juiste manier? Lees hier waar je op moet letten.

 

Je denkt je doelen sneller te behalen door je rustdagen over te slaan

Je zelf Afmatten met een zware workout is goed, te veel trainen niet. Voelt je lichaam aan alsof het wel wat rust kan gebruiken? Luister hier dan ook naar. Vraag jezelf voor elke training af hoe je lijf aanvoelt op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 energiek en 1 lusteloos is. Zit je tussen de 1 en de 5? Doe dan wat rustiger aan. Vergeet vooral niet te foamrollen of te rekken en strekken.

Te veel koolhydraten zijn niet goed

Op trainingsdagen heeft je lijf energie nodig, wat het grotendeels uit koolhydraten haalt. Op de dagen dat je niet traint, heeft je lichaam die energie minder hard nodig. Matig om die reden je koolhydraatinname op rustdagen, zeker als je van plan bent om wat gewicht kwijt te raken. Je lichaam zal andere energiereserves, zoals je vetopslag, gaan aanspreken.

Je eet te weinig eiwitten

Na je training moet je genoeg eten, zodat je spieren herstellen en reserves weer aangevuld worden. Eiwitten zijn daarbij onmisbaar. Ze helpen niet alleen bij spiergroei, maar ook bij herstel. Omdat je bloedsuikerspiegel laag is na een training, is het ook aan te raden wat koolhydraten te eten. Kies bijvoorbeeld voor havermout met een schep wei-eiwit.

Je slaapt niet genoeg

Te weinig slaap kan je herstel flink in de weg staan. Sterker nog: je kunt zo hard trainen en clean eten als je wilt, maar zolang je te weinig slaapt zullen de resultaten uitblijven. Bovendien moet je opladen wanneer je de volgende dag weer een trainingssessie op het programma hebt staan.

Slaap tenminste 7 of 8 uur, en probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Probeer ook niet te lang uit te slapen, zet je wekker dagelijks om dezelfde tijd (ook in het weekend!). Zo houd je een gezond slaapritme in stand.

Je neemt ‘rustdag’ misschien iets te letterlijk

Het is niet zo dat je op je rustdagen een vrijbrief hebt om helemaal niks meer te doen. Ga in het kader van ‘rust’ niet met de lift naar de tweede verdieping en met de auto naar de supermarkt, maar zorg dat je in beweging blijft. Zo blijft bloed en zuurstof door je lichaam stromen, waardoor je systemen goed blijven werken. Ook je immuunsysteem, wat een belangrijke rol speelt in het herstelproces van je lichaam. Loop naar je werk, neem de trap, fiets naar de supermarkt. Alle beetjes helpen.

Pas op met stress

Stress is nergens goed voor. Sterker nog: het kan je progressie en herstel flink in de weg staan. Mathijs legt uit dat stress een behoorlijke impact kan hebben op je immuunsysteem. Het beïnvloedt daarnaast je slaap- en eetpatroon en zorgt voor de afgifte van hormonen die ervoor kunnen zorgen dat je (ondanks je harde werk) eerder aankomt dan afvalt. Het is misschien niet makkelijk om stress de kop in te drukken, maar zorgen voor vaste patronen in je leven kunnen al ietwat helpen. Zorg ervoor dat je dagelijkse op dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat, en eet rond dezelfde tijden. Heb je het idee dat je geplande training je nog meer stress gaat bezorgen? Luister dan naar jezelf, en ga iets doen waar je écht zin in hebt :P

Welke rustduur moet ik hanteren?

Hoe lang je aan rust moet besteden is van ontzettend veel factoren afhankelijk. Zo bepalen je trainingsstijl, fitheid, intensiteit, duur van je training en tig van andere factoren hoe lang en hoeveel rust je moet nemen om optimaal te kunnen herstellen.

Waar je rekening mee kunt houden

  1. Zorg er voor dat je voldoende - zeven à acht uur per nacht - slaapt. Te weinig slaap kan je herstel in de weg staan.
  2. Normaal gesproken duurt het een dag of twee voordat je spieren herstellen van een training. Maar het kan vijf (!) dagen duren voordat de spierpijn weggaat.
  3. Boek je progressie bij je trainingen? Zo ja, dan zit het waarschijnlijk wel goed met je herstel. Niet? Neem dan een wat langere afgemat break.
  4. Je lichaam is een wonderlijke machine en zal zelf aangeven als het rust nodig heeft. Voel je gewrichtspijn, extreme spierpijn, vermoeidheid en/of gaan je prestaties achteruit? Plan dan een extra rustdag of wat langere rustperiode in.
Terug naar overzicht